GAMMAL WEBBLÄSARE

Du har en för gammal webbläsare för att se denna site.

Uppdatera din webbläsare

Energieffektivitet - vad du kan göra som konsument

Energieffektivisering är ett bra sätt att spara pengar och bidrar också till ett mer hållbart samhälle, där mindre resurser går till att producera energi i form av till exempel el eller värme. Ofta kommer du långt genom att helt enkelt tänka efter och att medvetet använda el och annan energi så smart, effektivt och sparsamt som möjligt i din vardag.

Så energieffektiva är vi

Man brukar säga att följande årsanvändning av el är normalvärden för olika typer av hushåll:

– Lägenhet: 2000 kWh/år (alltså i huvudsak hushållsel)
– Villa utan elvärme: 5000 kWh/år
– Villa med direktverkande elvärme: 20 000 kWh/år

Variationerna är dock stora mellan hushållen. Har du till exempel tvättmaskin och torktumlare i lägenheten använder du troligen mer el än 2000 KWh/år. Golvvärme i badrummet innebär också en högre elanvändning.

Om du är nyfiken på exakt hur mycket energi du förbrukade förra året, så är det bara att kolla på din faktura.

Rådgivning om energieffektivitet

I varje kommun finns det en energi- och klimatrådgivare. Du kan ringa eller mejla till din kommun för att få kontakt med rådgivaren. Inriktningen på rådgivningen är opartisk, kostnadsfri och teknikneutral.

På Energimyndighetens webbplats kan du läsa mer om energi- och klimatrådgivning och söka fram kontaktuppgifter till din kommuns energi- och klimatrådgivare.

Om du vill ha tips på vad du kan göra i vardagen för att sänka din energiförbrukning hittar du 10 snabba energispartips här.

Du kan också göra Energikalkylen - en tjänst för dig som bor i småhus eller lägenhet. Fyll i dina uppgifter, så får du se din uppskattade energiförbrukning per år och får praktiska tips på hur du kan sänka din förbrukning och med hur mycket.

RÄKNA UT DITT NYA ELPRIS!

Vi håller det enkelt. Du betalar spotpris för elen och en låg fast månadskostnad . Det är inte mer komplicerat än så.

EL FRÅN
180 KR/MÅN

Räknat på årsförbrukning 2000 kWh (elområde 3)